Facebook-Celosia-OrangeGoogle-Celosia-OrangeTwitterBird-Celosia-Orange

Η γραφειοκρατία μας βγάζει τα γυαλιά

Διαδώστε

Το ότι το κράτος δεν έχει λεφτά το έχουμε εμπεδώσει, το ότι έχουν ελαττωθεί οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλιζόμενους το έχουμε νιώσει στο πετσί μας και το έχουμε αποδεχθεί. Αυτό όμως που δύσκολα γίνεται αποδεκτό είναι ο εμπαιγμός και η χωρίς λόγο ταλαιπωρία μας, η οποία μας φτάνει πολλές φορές στο σημείο να παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας με αποτέλεσμα να είμαστε για ακόμη μία φορά χαμένοι και θύματα.
Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη. Σήμερα το πρωί, πήγα για δεύτερη φορά στον ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου, αφού χθες είχα πάρει όσες πληροφορίες κατάφερα (με κόπο...) ν' αποσπάσω, για να θεωρήσω μία συνταγή γυαλιών οράσεως για τον σύζυγό μου. Παρένθεση - το ΤΣΜΕΔΕ, πριν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε την δαπάνη 100 ευρώ/κάθε δύο χρόνια για ένα ζευγάρι γυαλιά, η οποία αυτή δαπάνη τώρα εγκρίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, για τους λόγους που προανέφερα.

Μπήκα στο γραφείο του ελεγκτή γιατρού, ο οποίος άρχιζε να διαβάζει την συνταγή. Με το που βλέπει την ημερομηνία 23/09/13 μου λέει ότι αυτή η συνταγή είναι άκυρη γιατί έχει παρέλθει το διάστημα των 15 ημερών από τότε που την έγραψε ο γιατρός. Παραδέχτηκα ότι δεν γνώριζα τον κανονισμό αυτό, μια και χθες προσπαθούσα να μάθω τι ακριβώς ισχύει.

Πήρα την αποστομωτική απάντηση-ερώτηση: «Δεν διαβάζετε εφημερίδα της κυβερνήσεως;» Ευτυχώς, ένα απλό «όχι» ήταν το πρώτο που μου ήλθε στο στόμα και η ευγένειά μου με συγκράτησε για να μην του απαντήσω διαφορετικά.

Ο γιατρός δεν το εκτίμησε αυτό αλλά με ρώτησε: «γνωρίζετε κυρία μου, ότι η άγνοια νόμου είναι αδίκημα;» Κρατήθηκα ξανά και δεν απάντησα. Συνεχίζοντας την ανάγνωση της συνταγής μου είπε ότι πρέπει να συνοδεύεται και με μία διάγνωση για το έχει ο ασθενής. Του λέω ότι είναι πασιφανές τι έχει... 4.25 μυωπία, άρα δεν βλέπει... και γι αυτό χρειάζεται γυαλιά. Πιο καθαρά δεν φαίνεται η πάθηση στη συνταγή από οφθαλμίατρο. Αυτός επέμενε για την ανάγκη παραπεμπτικού γιατί αυτό υπαγορεύει ο νόμος και με ρώτησε κοιτάζοντάς με στα μάτια: «θέλετε να παρανομήσω;;;» «Σαφώς και όχι», του απάντησα..., «αλίμονο...».

Συνεχίζοντας την ανάγνωση έφτασε και στην υπογραφή, η οποία ήταν από γιατρό του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. «Η υπογραφή αυτή είναι άκυρη, και δεν την δεχόμαστε. Η συνταγή πρέπει να είναι από γιατρό συμβεβλημένο ή διαπιστωμένο με τον ΕΟΠΥΥ, αλλιώς δεν πρόκειται ν' εγκριθεί η δαπάνη». Όταν τον ρώτησα γιατί χθες μου είπαν από την γραμματεία ότι αν θέλω να πληρώσω ιδιώτη γιατρό και να μην πάω σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρεώνει ελάχιστα είναι δικό μου θέμα, κούνησε αδιάφορα τους ώμους και μου ανέφερε ξανά το γνωστό ότι αυτό λέει ο νόμος...

Άρα, πρέπει ν'αλλάξουμε τον γιατρό που γνωρίζουμε και μας γνωρίζει δέκα χρόνια και να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον άλλον για να μας γράψει τη συνταγή πληρώνοντας 5 ή 10 ευρώ;;; Και αν εμείς επιμένουμε να πληρώνουμε 50, 70, 100 ευρώ στον δικό μας, δεν δικαιούμαστε την έγκριση της δαπάνης των 100 ευρώ για ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως κάθε τέσσερα χρόνια; Πόσο λογικό είναι αυτό;

Πήγα αμέσως δίπλα, στην γραμματεία και βρήκα την υπάλληλο η οποία χθες το πρωί μου είπε ότι μπορώ να πάω σε οποιονδήποτε γιατρό αν θέλω και μπορώ να πληρώσω, αρκεί την συνταγή να την θεωρήσω από τον ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ. Όταν της ανέφερα την συζήτηση με τον γιατρό – ελεγκτή άρχιζε να κοιτάζεται με την διπλανή της, και να προτείνουν κάποιες λύσεις του στυλ «μήπως να πάτε σε άλλον ελεγκτή...», ή «μήπως να πάτε στο ταμείο δημοσίου στην Αχαρνών;» Της απάντησα ότι όλα αυτά που προτείνει είναι άτοπα μια που πάλι θα καταλήξω να πρέπει να πάρω την περιβόητο υπογραφή από τον συγκεκριμένο ελεγκτή.

Προσφέρθηκε να μου κλείσει ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΥΥ και της είπα να το κάνει ώστε να διαπιστώσει και μόνη της ότι αυτό δεν θα γινότανε τουλάχιστον πριν έναν μήνα. Όντως, πήρε ένα τηλέφωνο και το ραντεβού που της δόθηκε ήταν 21/11/13...

Συνέχιζε να με κοιτάζει... Μετά απ'όλα αυτά η υπομονή μου εξαντλήθηκε και έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Κλείνοντας πίσω μου την κεντρική πόρτα άκουσα έναν κύριο που φώναζε... «Αλήτες, μας πήρατε τα λεφτά μας και τώρα μας κοροϊδεύετε...» Πόσο δίκιο έχει.....

Έλενα Ντάκουλα